CMAS kategorije

Zvanje ronilac podeljeno je u sedam kategorija (četiri ronilačke i tri instruktorske).
Zavisno od stupnja ronilačke kvalifikacije raste opseg ovlasti pojedine kategorije:

Image

Ronilačke kategorije:

Ronilac na dah - Junior PJ0
Ronilac na dah P0
Ronilac s jednom zvezdom P1
Ronilac s dve zvezde P2
Ronilac s tri zvezde P3
Ronilac sa četiri zvezde P4

Instruktor s jednom zvezdom M1
Instruktor s dve zvezde M2
Instruktor s tri zvezde M3

Instruktor podvodne fotografije PF1 (Razina 1)
Nitrox instruktor
Instruktor noćnog ronjenje
Instruktor dubinskog ronjenja

Ronilačke specijalnosti:

Suho odelo
Rukovalac kompresorom i punilac ronilačkih boca
Podvodni fotograf PF1 (Razina 1)
Noćno ronjenje
Dubinsko ronjenje
Nitrox ronilac
TRIMIX ronilac
Tehnički ronilac
DAN Oxygen provider

RONILAC ZA PRONALAŽENJE I SPAŠAVANJE (SC)
NITROX INSTRUKTOR (SC)
NAPREDNI NITROX INSTRUCTOR (SC)
POMORSKI NAUČNIK NIVOA 1

CMAS kategorije ronilaca:

RONILAC S JEDNOM ZVEZDOM (P1) najmanje 14 godina starosne dobi; 30 nastavnih sati:

Ronilac školovan za autonomno ronjenje (ronjenje sa SCUBA opremom) na razini osnovnog znanja. Može roniti u paru s roniocem iste kategorije (P1) do 10 metara. U pratnji ronioca više kategorije (P2 i više) do 20 metara dubine.

RONILAC S DVE ZVEZDE (P2) najmanje 16 godina starosne dobi; 34 nastavna sata, položena kategorija P1 i najmanje 30 ostvarenih zarona od stjecanja kategorije P1 (min. 10 preko 15 m)

Ronilac školovan na višem nivou znanja i sposobnosti. Dozvoljena dubina ronjenja do 30 metara u paru s roniocem svoje kategorije. Maksimalno dozvoljena do 40 metara dubine u paru s roniocem naprednije kategorije. Ovlašten je voditi i ronilački par P1 kategorije (dva P1 ronioca) do njima dozvoljene maksimalne dubine (20 metara).

RONILAC S TRI ZVEZDE (P3) (voditelj ronjenja) najmanje 18 godina starosne dobi; 39 nastavnih sati, položen ispit za voditelja čamca, položen ispit za pružanje prve pomoći (CPR) ili DAN Oxygen Provider, položena kategorija za P2, aktivnost u kategoriji P2 najmanje godinu dana i ostvareno najmanje 40 zarona od stjecanja P2 (min. 15 preko 30 m).

Ronilac visokog ronilačkog znanja. Ovlašten je roniti do 40 metara dubine u pratnji ronioca svoje ili naprednije kategorije. Može voditi dva ronilacka para R1 do 20 metara dubine. Može voditi dva para R2 do 40 metara dubine. Sposoban je organizirati i voditi ronjenje. Ronilac demonstrator prilikom praktičnih vežbi na kursevima do kategorije P2.

RONILAC SA ČETIRI ZVEZDE (P4): aktivnost u kategoriji P3 najmanje pet godina, ostvareno najmanje 100 zarona od stjecanja P3, položeno 5 ronilačkih specijalnosti i to sledeće: Ronilac – Spasilac, Punilac ronilačkih boca – kompresorist, Dubinski ronilac, DAN Oxygen Provider, jedna od ostalih ronilačkih specijalnosti po ličnom izboru.

Ronilac najvišeg ronilačkog znanja i iskustva. Kategoriju P4 dodjeljuje nastavna komisija onim roniocima koji ispunjavaju uvjete za P4 navedene u uvjetima za stjecanje ronilačkih kategorija. Ovlašten je roniti do 40 metara dubine. Voditi ronioce svih kategorija do dubine ograničene njihovom kategorijom. Ronilac demonstrator prilikom praktičnih vežbi na kursevima do kategorije P3.


Instruktor s jednom zvezdom (M1): najmanje 18 godina starosne dobi; položena kategorija za P4.

Ronilac sa tri zvezde, koji poseduje osnovna znanja tehnike ronilačke instruktaže i koji je sposoban u praktičnoj obuci. On je kvalifikovan da vodi kompletan kurs za ronioce sa jednom zvezdom.

Instruktor s dve zvezde (M2): najmanje 19 godina starosne dobi; položena kategorija za M1 Instriktora sa jednom zvezdom, mora imati stečeno praktično iskustvo za vreme posedovanja kvalifikacije Instruktora sa jednom zvezdom.

Iskusan instruktor sa jednom zvezdom koji poseduje znanje, veštinu i iskustvo kao uslov učenja ronilačkih grupa u učionici, bazenu i otvorenom moru kao i da asistira prilikom obuke Instruktora sa jednom zvezdom. Kvalifikovan je da obučava sve ronilačke kategorije i sve instruktorske kategorije ronioca na dah.

Instruktor s tri zvezde (M3): najmanje 20 godina starosne dobi; položena kategorija za Instriktora M2 sa dve zvezde, mora posedovati veliko stečeno iskustvo instruktaže za vreme posedovanja kvalifikacije Instruktora sa dve zvezde, po mogućnosti uključujući iskustvo na regionalnom i nacionalnom nivou.

Potpuno iskusni instruktor sa dve zvezde, koji je sposoban da školuje sve ronilačke i instruktorske kategorije, te da preduzme odgovornost za vođenje ronilačkih škola, centara i specijalizovanih ronilačkih kurseva i programa.

Calypso Diving Club

U ronilačkom klubu Calypso možete završiti sve kurseve ronjenja - od početnih do instruktorskih - prema nastavnom planu i programu asocijacije CMAS, kao i DAN i PADI.

Zakažite probno ronjenje i otkrijte da li zaista želite da postanete ronilac!